Bolj kot je mehka, bolj je dobra, kremasta, sladka, čarobna, .. Njen okus je barvit, s pridihom sladke jabolčne čežane in starih suhih tepk. Pojemo kožico in meso, ki je mehko, temno rjavo, ter pazimo na koščice.


Nesplja

 

Opis

Ste vedeli: V njenem okusu so uživali že Grki in Rimljani; opažena je bila v viktorijanski dobi, omenil jo je tudi Shakespeare.
Izvor: Perzija
Zdravje: Nešplja vsebuje do 20 odstotkov sladkorjev, sadne kisline, veliko pektina in nekaj čreslovin. Ureja prebavo.
Sezona: čas obiranja: oktober, november; skladiščenje: november; dostopnost: oktober- november
Botanika: Mespilus gremanicus, pečkasti sadje, enostavno sadje

Gre za zelo nezahtevno sadno vrsto, ki je sorodnica jabolk in hrušk. Rjavkasti in trdi plod postane užiten šele, ko dodatno porjavi in se čisto umehča. Tudi meso iz bele barve mora preiti v rjavo kašasto teksturo. Po omehčanju nešplja ne počaka dolgo, zato jo je potrebno hitro pojesti.

8