Čvrst sadež z rjavkasto-belo tanko lupino, ki skriva belo meso. Žižula zelo hitro zori in ne počaka dolgo, zato je tudi okus od sadeža do sadeža različen. Prevladuje nežno sladek okus, ki z žvečenjem pridobi na svežini (zelo dobre so tudi posušene!).


Žižula

 

Ste vedeli: Obstaja preko 400 sort žižul. Drugo ime za njih je kitajski datelj
Izvor: Kitajska
Zgodovina: Preko Azije so jo uspešno razširili v Rusijo, S Afriko, J Evrope, v Malo Azijo in JZ Severne Amerike .
Zanimivost:  Žižula rodi že 3 leto po sajenju, sprva so plodovi zeleni (spominjajo na olive), nato se odebelijo ter porjavijo in spominjajo na datlje.
Danes: Veliko bolj cenjeni so posušeni plodovi, ki pridobijo na intenziteti okusa.
Zdravje:  Žižule vsebujejo veliko vitamina C, veliko magnezija in železa. Krepi imunski sistem.
Sezona: čas obiranja: oktober; skladiščenje in dostopnost: oktober-december(sveže); vse leto (posušeno)
Botanika: Ziziphus jujuba, koščičasto sadje, enostavno sadje

 

Sabina je lepo opisala Žižulo:

https://www.youtube.com/watch?v=G-TDH_oxHbg

8