Sadje ponuja (s)eksplozijo okusov. Vsaj meni. Divje, domače, biodinamično ali ekološko so moja prva izbira. Zadnjič sem imel čast preizkusiti 65 različnih sort namiznega grozdja. Vsak grozd drugačnega okusa. Noro. Pol na koncu je bilo najboljše, ko sem odpadle jagode vseh vrst naenkrat zajel in vlačil po ustih (ognjemet). Nekje v tem trenutku se je porodila ideja o Sadnem svetu. Kakorkoli, ko začneš okušat prave okuse sadja postaneš izbirčen. Kompoti, sokovi in marmelade te ne zadovoljijo več.


IMG_9809


Sadje me hidrira

Odkar pojem najmanj 1 kg sadja na dan, sem bolj nahidriran. Voda v sadju je tista taprava, mehka, prefiltrirana skozi korenine in drevo. Vode spijem manj, vseeno odvisno od hrane in aktivnosti v posameznem dnevu.


Poln okus pomeni veliko vitaminov, mineralov in ostalih hranil

Drevo polni svoje sadne praline z najboljšimi snovmi, da privlači potencialne raznašalce semena. Zelo preprosto je. Če se je okus zaradi ekstremnega načina pridelave izgubil, so visoka vsebnost vitaminov in mineralov (ter poln okus) le mokre sanje pridelovalcev, distributerjev in prodajalcev. Ne gre.


Za hrano imam zobe

Vso to miksanje, blendanje in izstiskanje sokov je smešno. Najboljši blender ima vsak pod svojim nosom. Naša usta, zobje ter celotni prebavni trakt so popolni za okušanje in predelavo. Zelo redko si s paličnim mešalnikom pripravim kako sadno kašico. V zadnjem letu sem v njem miksal le kakije. Hitro je potrebno takšno kašico (ali sok) pojesti, saj začne na zraku takoj oksidirati. Spet nič kaj dobrega. Oksidanti in antioksidanti pa to.


Sobna temperatura

Nikoli iz hladilnika. Obvezno nad 15 °C, saj drugače občutiš samo hlad in to ni to. Pravijo tudi, da je absorbcija in prebava boljša pri sveži hrani okoli sobne temperature.


Sezonskost je zakon

Ko ješ sadje in si pozoren na okuse, ne moreš mimo sezonskosti. To gre skupaj z roko v roki. Jaz uživam v vsakem letnem času in že komaj čakam naslednjega, da me spet preseneti. Najbolj spomladi čakam prve jagode, češnje in gozdne sadeže, ter se tako sezona lova začne.

IMG_9742


Po sadju misliš,da si “lačen”

Veliko nas rabi balastno hrano, ki nam napolni želodec,da je mir. Sadje je kot japonski vlak, balastno-mastna hrana pa bogomolka Slovenskih železnic, ki se počasi premika do izhodnega tunela. Zaradi hitre in učinkovite prebave, je občutek polnosti hitro mimo. S tem osebno nimam težav, saj mi po sadju nikoli ne “kruli”. To je povezano tudi s čistostjo prebavil in zmožnostjo dobre absorpcije. O tem kdaj drugič.


Kaj si želim?

Še naprej si želim okušati polne okuse sadežev, odkrivati nove sadeže ter biti zdrav. V zadnjem letu je ,tudi moje zdravje poskočilo na višjo raven, mogoče tudi zaradi sadja.


Več o meni in mojem načinu življenja si preberite tukaj: Robi Špiler
Bodite del zgodbe: Pomagajte napolniti zbirko sadja

ROBI_logo2-1

1